Ridsportens klimat

Det är många som har deltagit i debatten om huruvida klimatet är inom ridsporten. Vissa har positiva upplevelser medan vissa har negativa upplevelser. Bland annat har dessa bloggar skrivit om det här, här, här och här. Men det finns ju även mycket mer skrivet om ämnet. Men jag tycker att det är intressant hur olika personer kan tycka så olika om en och samma sport. Jag tror att det handlar mycket om sin egen inställning; hur man själv behandlar andra och hur självsäker man är. Jag har själv känt av ett försämrat självförtroende när jag flyttat ner till Skåne helt ensam. Tidigare har jag aldrig varit orolig för att åka iväg med mina eller andras hästar. Men nu helt plötsligt så är jag orolig över att åka iväg med min egen häst någonstans eftersom att jag knappt känner någon och jag är rädd för att “göra bort mig” eller att Prinsen inte ska sköta sig så att han stör andra. Men allt detta handlar ju om mitt eget självförtroende. Jag tror dock inte att någon kommer att snacka skit om mig för det. Jag önskar dock att jag kände mig säkrare här nere för att åka iväg. Men snart så ska jag ta tag i detta. Men det jag vill säga med detta är att jag just nu tycker att ridsporten är ett rätt hårt klimat att vistas i om man inte är säker på sin sak till 110 %. Jag har varit där; säker till 110 % men nu så har jag inte varit ut och tävlat sen 2010 tror jag och känner mig lite ringrostig. Men jag tar det i min takt för att komma tillbaka. Jag älskar ridsporten och framför allt huvudpersonerna inom den; hästarna.

Hur som helst så är det fascinerande hur folk uppfattar en och samma sport på olika sätt. Jag kan dock trots allt mest bara uttala mig gott om ridsporten. Men visst finns det alltid skitsnack. Det gör det överallt; mer eller mindre. Men om man själv vet att det inte finns någon sanning i skitsnacket, så varför ska man då lägga ner tid på att bry sig? Det var någonstans jag läste att det var någon som tänkte sälja sin häst för att hon inte orkade med klimatet längre, i stort sett. Och det är ju jätte tråkigt. Men samtidigt; byt stall? Byt klubb? Vad är det som gör ridsporten så hemsk? Trivs man inte i ett stall, så ska man ju självklart flytta. Det är ju en förutsättning för att det ska vara roligt; att man kan ha roligt med personerna som man står tillsammans med i stallet eller personer som man umgås med genom sin klubb. Utan min stallkompis i stallet så skulle jag aldrig stå ut heller. Det är många som säger att hästmänniskor är speciella osv. och visst det kan jag hålla med om. Vi är nog alla rätt speciella som håller på med hästar; på ett eller annat sätt. Men det behöver inte alltid vara speciell på ett negativt sätt. Jag ser även mig själv som rätt speciell. Det är väl inte alla som orkar pendla ut till ett stall varje dag, oavsett väder eller tid på dygnet för att ta hand om ett djur på 600 kg utöver allt annat man gör varje dag (som alla andra “vanliga” människor) så som jobb, umgås med vänner, handla, mm. Att vara hästmänniska är ju inget liv på ett silverfat; det är hårt jobb.

Samtidigt tror jag att i stort sett alla hästmänniskor är mer eller mindre bra ledare eftersom att det handlar om att hantera djur på flera hundra kilo. Det är inte alla som klarar av det; utan det krävs en ledare. Och därmed samlas det därför en mängd viljestarka personligheter på ett och samma ställe (ridsporten) som kan ställa till det. Men nu så känner jag lite att det här inlägget börjar spåra iväg. Mobbning och att vara elak är aldrig okej och bör inte alls accepteras. Men jag tycker generellt att ridsporten är en trevlig sport med många färgstarka personer. Jag tror dock att alla dessa färgstarka och viljestarka personligheter kan krocka med varandra ibland och ställa till det. Men vi är alla människor som kan kommunicera med varandra. Det gäller bara att göra det på rätt sätt i rätt situation och det lättaste är ju att vara den som börjar med att säga en positiv mening till någon annan.

PICT1310

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>