Drömmar och mål

För mig är det otroligt viktigt att ha drömmar och mål inom ridningen. Utan drömmar och mål finns det för mig inget att sträva mot och ingen motivation för att kämpa vidare de dagar som är mindre roliga. Drömmarna och målen kan dock pendla från en period till en annan; hur stora och krävande de är. En dröm kan vara att rida kür, SM eller en rogivande långritt i skogen i harmoni över stock och sten. Sedan för att nå dessa drömmar krävs det mål och delmål, kortsiktiga och långsiktiga mål.

När jag hade min ponny, Tanja, så drömde jag alltid om vi skulle bli bättre och säkrare på “foten”, oavsett om det var i en trailbana eller ute i skogen. Under 2005 så satsade vi mot att kvala till western SM. Just det året så var däremot SM:et öppet; vilket inte krävde några kval. Året före hade det varit kval genom att rida två B-tävlingar tror jag det var eller om man var tvungen att bli placerad på två B-tävlingar. Det var dock lite oklart på våren om SM:et skulle vara öppet eller inte, så vi satsade på kval. Vi klarade i alla fall av två B-tävlingar, i Vansbro och Rimbo, med bra resultat på våren 2005 för att vara redo inför SM:et på hösten. Jag visste dock att vi kunde bli bättre på vissa moment, så under den sommaren tränade vi som tokar. Vartenda pass hade ett mål och vila var även viktigt för att Tanja inte skulle ledsna.

Det som vi hade mest problem med var att vi splittade bommar i galoppen. Med andra ord betyder det att hästen kliver med frambenen på var sin sida av bommen, hästen “hoppar” alltså inte över bommarna. Detta gjorde hon oavsett hur som bommarna låg, men främst om det bara låg en eller två bommar på marken. Vi kunde inte riktigt hitta rytmen för att komma rätt, utan kom ofta fel och därför splittade bommarna. Under sommaren tränade vi därför massor på detta, men även annat såklart.

På tävlingsdagen för trail på SM:et så var det självklart med galoppbommar. Två galoppbommar och sen en avslutande pil på det (om jag minns rätt); alltså 3 “bommar” att galoppera över. Jag minns att detta var det enda som jag oroade mig över på hela banan. Jag kände att klarar vi galoppbommarna, så klarar vi hela banan! Och det gjorde vi också! Hon var inte i en enda bom på galoppbommarna. Och hon var inte i mycket annat på banan heller.

Så under SM:et klarade vi av att nå det mål jag hade satt upp; att klara av galoppbommarna. Det var en fantastiskt känsla. Sen att vi gick och vann klassen också och därmed tog hem ett SM-guld var ju inte helt fel. Otroligt vilken ponny Tanja var! Genom att vi klarade av mitt mål så uppnådde jag även min dröm om att vinna SM-guld. Det var inget jag hade som mål att göra, utan det var en dröm. Målet under SM:et var att klara galoppbommarna och ta oss igenom godkänt. En placering skulle vara en bonus! Drömmarna ska sikta högt och nästan kännas ouppnåbara för att få en att kämpa ännu lite hårdare och aldrig sluta drivas framåt.

Gransatra05[1]Jag och Tanja i en trailbana, dock inte SM.

Mina och Prinsens mål kommer i ett eget inlägg senare. Både drömmar, långsiktiga och kortsiktiga mål.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>