Analyserat grovfoder

Det är otroligt viktigt att använda sig utav ett analyserat grovfoder. Det är nästintill (läs: helt) omöjligt att gissa sig till hur mycket protein mm. som höet innehåller annars. Det finns flera olika företag som man kan skicka in höprover till för att få tillbaka en analys. Det kostar en del om man är ensam om att vilja analysera (det krävs ju dock att man är flera som använder sig av samma leverantör annars, och helst från samma åkrar). Men hur som helst; det är väldigt intressant att analysera höet också.

Förra året hade vårt hö hemma (i Piteå) 72 gram smältbart råprotein per kilo hö och i år låg det på 31 gram/kilo. Det kan alltså variera enormt mycket! Höet jag använder mig utav här i Skåne ligger på 30 gram smältbart råprotein per kilo hö iår. Från sommaren och fram till vi fick analysen tidigare i veckan så har jag helt enkelt utfodrat Prinsen på känn. På grund av den låga halten protein så har han fått för lite protein i sin foderstat. Så nu har jag bytt ut müslin och pelletsen mot lusern istället. Det är rätt intressant att sitta och testa sig fram i foderstatsprogram för att hitta en bra balans mellan de olika värdena.

IMG_2447

Proteinrikt hö

2 thoughts on “Analyserat grovfoder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>