Belöningssystem för mina hästar

Det värsta jag vet är en häst som tigger och är ouppfostrad. Min ponny Tanja var rätt charmig när hon tiggde; hon nickade. Så det lekte jag med en del. Men hon tiggde trots allt. Men det är egentligen inte så charmigt med hästar som tigger. Och det finns inget (i mina ögon) nyttigt med att ge sin häst en massa godis, äpple, morötter mm. Tanja fick fång, om än jag inte skyller det på godis eller dylikt men det är ju onödigt att tillföra mer socker och protein till hästens dagsintag än vad som behövs och är nödvändigt. Varför Tanja fick fång är en helt annan historia. Det enda jag vill poängtera är att om man har en balanserad foderstat till hästen så behövs det inte något mer än det som hästen får i sig via den. Allt utöver foderstaten är överflöd. Så det är absolut inget som man behöver ha dåligt samvete över; att hästen inte får lite gotta.

Prinsen får aldrig godis från handen, varken hästgodis, äpplen eller morötter. När han fick två örtgodisar av veterinären när han skulle vaccineras sist så visste han knappt vad det var. Och det anser jag är bra; det han inte vet kan han inte må dåligt över. Alltså om han inte är medveten om vad godis mm. är så är det inget han lider av att inte få. Det enda som Prinsen får i överflöd är klapp och mys. Denna teori som jag har fick ytterligare stöd när jag var i Texas och hade en kurs där vi red in unghästar; min lärare i den kursen tyckte att det bästa man kunde göra med en häst för att belöna den var att klappa den. Han menade i stort sett att hästar är flyktdjur och genom beröring som visar att vi inte kommer skada dem visar på att vi är pålitliga och gör att hästen känner tilltro och slappnar av och därmed mår bra i vårt sällskap och vår beröring. Jag tror i många fall det är vi som människor som mår bra av att ge godis åt våra djur. Mitt belöningssätt är i alla fall att klappa eller klia Prinsen.

IMG_0652Den bästa belöningen som finns; närhet och beröring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>