Gul utsida på höbalarna

Höbalen som vi öppnade för några dagar sen är den bästa balen vi öppnat på flera månader… Det fanns inte en endaste liten fläck mögel, det luktar gott och är supertorrt. Det är illa när man blir glad för att höet inte är mögligt… Men vi är tvungna att köpa detta höet på stallet. Så det är inte mycket att välja bland, om jag nu inte vill flytta Prinsen till ett annat stall. Men av vad jag hört så är höet i allmänhet sämre i Skåne än i resten av Sverige på grund av väderomständigheterna. I vår hölada på stallet skulle det inte gå att förvara småbalar med torrhö ens eftersom att det är så pass fuktigt i luften. Om man nu vill ha småbalar torrhö så måste man i så fall täcka över det med halm för att skydda det (vad jag hört i alla fall).

Men hur som helst; höbalen som vi öppnade här om dagen är fortfarande sådär gul som halm på utsidan/det yttersta lagret och invändigt är höet mycket grönare och finare. Är det vanligt att det ser ut så? Vi har alltid tidigare haft småbalar torrhö så detta med rundbal är relativt nytt för mig.

20131221-115719.jpg

20131221-115728.jpg

2 thoughts on “Gul utsida på höbalarna

  1. Direkt när jag tog över hästarna så började jag med rundbalar, kändes som det enda bra alternativt haha. Så skönt att det inte tar slut så snabbt och det är också bra att fylla påsar/riva i det själv för då upptäcker man lättare mögel, smuts, döda djur och liknande, än när man har små fyrkantsbalar och slänger ut kakor som man inte hinner kolla igenom.

    • Där har du faktiskt en fördel med rundbalar som jag inte tänkt på innan; att man kollar igenom höet noggrannare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>