Hälsosamma hovar

Något som jag är otroligt glad över är att Prinsen har otroligt bra hovar. Han har i hela sitt liv gått barfota och hans hovar blir bara starkare och bättre hela tiden. I början när jag köpte honom så var hans hovar lite missformade men nu så är de nästintill perfekta till formen och han har inga sprickor eller problem längre. Sen i höstas så går han i en halvt grusad hage också och det tror jag även har bidragit till att han har fått starkare sulor och strålar. Vissa tyckte att jag skulle vara tvungen att sko Prinsen när han skulle gå i den hagen, men tvärt om är det bara bra för hans hovar. Den första tiden var han lite öm ibland men nu så märks det aldrig av. Han har alltså fått starkare hovar med andra ord. Hovarna behöver utsättas för viss utmaning för att stärkas. Går dem bara på mjuka underlag blir de mer ömtåliga. Om man skulle jämföra med sig själv (när man var liten och sprang barfota överallt) på sommaren så blir det rätt logiskt: i början av sommaren gjorde det ont att gå på asfalt medan i slutet av sommaren så kunde man springa på en grusväg i stort sett.

Jag vill inte mena att Prinsen har de perfekta hovarna, men de är i alla fall väldigt bra. Det har dock inte alltid varit så. När jag köpte honom så var hans hovar missformade som ledde till att han hade sprickor. Jag tror att det är viktigt att ha en utbildad och kunnig hovslagare som gärna är inriktad på just barfotaverkning om man nu vill ha sin häst barfota. “Vanliga” hovslagare är det inget fel på, men jag skulle inte, i första hand, låta en sådan verka Prinsens hovar eftersom att jag inte tror att de har rätt tänk för att hovarna ska bli naturliga och hållbara i längden. Det är nämligen inte bara att skära bort lite för att det ska bli bra… När man verkar för att sko så verkar man på ett annat sätt. Jag är dock ingen expert på själva verkningen, så det lämnar jag över till min barfotahovslagare som jag litar på till 100 %.

Det är dock lite skrämmande att jag kanske ska flytta Prinsen 140 mil om ett tag och då kommer vara tvungen att byta hovslagare. Jag är rädd för att detta kommer ha en negativ inverkan på hans hovar. Men jag ska göra allt jag kan för att hitta en så bra barfotahovslagare jag bara kan till Prinsen, var vi än flyttar. Jag har dock turen att min hovslagare kan fortsätta verka Prinsen om vi skulle flytta uppåt mot Stockholmshållet. Men flyttar vi hela vägen hem så blir det andra bullar och jag måste hitta en helt ny barfotahovslagare…

DSC01141Såhär missformade var hovarna när jag köpte honom. Värst var höger fram där det flisats loss bitar och det gick två långa sprickor nästan upp till kronranden. Dessa sprickor är dock helt och hållet borta nu och han har inga som helst problem med sina hovar. Underhåller man bara hovarna rätt och formar de bra så är det inga problem. Eller inga problem och inga problem, förhoppningsvis så är det inga problem då. Men alla hästar är ju individer och jag om någon vet att det inte är lätt med hovar med tanke på vår andra häst, Dixie, som har haft en del problem med sina hovar. Men det gör även att jag är ännu mer tacksam för Prinsens bra hovar. Ingen hov, ingen häst.

IMG_3583Prinsens ena framhov tidigare i höstas

IMG_3584Prinsens ena bakhov tidigare i höstas

One thought on “Hälsosamma hovar

  1. Jag minns hans hovar när han var kring ett år med massor av broddtramp från mamma Maybe. Inte undra på att de såg skumma ut när det växte ut. Nu ser de fantastiska ut :-). Möjligen skulle du använda Hooflex Frog & Sole (eller nåt liknande preparat) i förebyggande syfte på sprickorna längst bak på strålen så att det inte kryper in någon infektion den vägen. Nån gång i veckan räcker. Eftersom det är en vätska så kryper det in väldigt bra och tar död på eventuella bakterier, svampar eller virus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>