Hästar är hästar och bör behandlas därefter

Personligen tycker jag att hästar är hästar och bör behandlas därefter också. Hästar är gjorda för att vandra och äta stora delar av dagen och bör även få göra det. Jag gör så gott jag kan för att Prinsen ska ha det så bra som möjligt trots att han står uppstallad; jag låter honom äta ur småmaskigt hönät för att fodret ska räcka längre och jag åker till stallet så sent som möjligt (inom “gränserna” för vad vi i stallet kommit överens om) när jag har intag för att hästarna ska få vara ute så länge som möjligt. Men för en del verkar det som att hästar är gjorda av porslin och socker…

Jag är så less på detta med porslinshästar. Min häst är en häst och kommer alltid vara en häst. Ska jag vara rädd för att han springer i hagen och bryter ett ben varje dag? Nä, det går ju inte. Det fungerar ju inte riktigt så, för då kan jag ju inte lämna honom i hagen ens. Inte är jag heller rädd att jag ska bryta ett ben om jag springer och jag är inte rädd att min häst ska bryta ett ben av att han springer heller. Däremot skulle det ju vara fruktansvärt om något skulle hända honom men man får ju hoppas att han har lite självbevarelsedrift när han busar runt. Sen hoppas jag också att ju mer han får vara med om, desto mer säker i sig själv kommer han att bli och desto säkrare kommer han att bli på vad som är ok och inte. Sen kan ju alltid olyckan vara framme hur försiktig man än är, så det är inget man bör oroa sig för i förväg. Att förebygga en skada eller olycka är alltid bra, men att hindra hästar från att vara hästar tycker jag inte är ett alternativ.

Min häst är 4 år gammal och busig som få, han har en hjärna som arbetar dygnet runt oavsett hur mycket som händer runt honom. Han är smart och hittar ofta på mycket bus och galenskaper. Men även eftersom att han är smart så litar jag på honom. Han är uppvuxen i lösdrift och jag tror att det alltid kommer att gynna den unga hästen och dess framtida kunskaper. I somras när jag släppte ut Prinsen på bete så var det en bäck längst ner i hagen där hästarna skulle dricka ifrån. Prinsen traskade ner efter cirka 10 minuter i hagen medan den andra hästen var rädd i flera dagar om inte en-två veckor för att gå ner till vattnet. Prinsen fick agera draghäst ner till vattnet tills den andra hästen vågade gå ner själv. Denna klokhet och nyfikenhet som Prinsen har tror jag mycket grundar sig i att han har haft en naturlig uppväxt tillsammans med andra hästar i en stor hage, ute dygnet runt där de har fått sköta sig själva och lösa dagens problem som kan uppstå; väder, vind, vilda djur, ja vad som nu kan hända i en hage ute i skogen i Norrbotten.

Men lite finurlighet har nog Prinsen fått från sin mor också som är väldigt påhittig. Maybe hon är ta mig tusan bland de påhittigaste hästar som jag mött, alltid full-i-fan. Hon kan titta på en i hagen, bita tag i vattenhinken och sen välta den; när man precis fyllt den. Hon är finurlig. Men hur som helst så bör hästar få vara hästar till den mån det är möjligt under de förutsättningar vi har.

IMG_0681

2 thoughts on “Hästar är hästar och bör behandlas därefter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>