Hästtäcken med bra passform!

Under årens gång har jag hunnit med en hel del olika sorter av täcken och inte minst sen jag köpte min unghäst och flyttade ner till Skåne. I alla stall jag stått med mina hästar i Piteå så har det ingått att sätta på och ta av täcke vid ut- och insläpp. Men när jag flyttade ner till Skåne så verkar det inte alls fungera på samma sätt. Här nere verkar stallen i regel vara dåligt isolerade och detta medför att många låter sina hästar stå med utetäcket inne i boxen. Det verkar även vara något av bekvämlighetsskäl att hästarna står med samma täcke på sig i boxen som de har ute i hagen.

Det medför dock att kraven blir högre på ett täcke som sitter på hästen större delen av dygnet. Men å andra sidan så slits täcket mer samtidigt och jag själv kan tycka att det känns bortkastat att köpa ett fint Rambotäcke för ca 3000 kr som sedan ska klias sönder mot boxväggar och sovas på… Just nu när Prinsen växer också så har jag investerat i lite billigare täcken, men skulle vi flytta till ett stall där på- och avtagning av täcke ingår skulle jag självklart investera i ett bättre täcke.

Att hästarna har på sig täcke dygnet runt i stort sett gör att jag alltid vill ha ett torrt täcke att sätta på min häst. Detta medför att jag har en rätt stor samling täcken… I stort sett har jag två täcken av varje sort: 2 st regntäcken, 2 st 100 grams täcken, 2 st 200 grams täcken och 2 st 300 grams täcken samt en del andra varierande täcken.

Det täcke som jag tycker sitter bäst, bortsett från Horsewares täcken, är helt klart Shires. Har ett Shires med hals och 200 grams fyllning som sitter som en smäck och inte ger skav. Jag har dock bara en bild (se bild nedan) på detta täcket från boxen när halsen är nedvikt. Brukar alltid vika ner halsen på täcket när han är inne. Det är det mesta de som släpper ut är villiga att sätta på; vika upp och spänna halsen. Men det tycker jag i alla fall är bra, så att det blir lite skillnad från inne och ute.

IMG_1445
Ett annat täcke som jag tycker sitter bra utan att ge skav är ett 100 grams täcke från Charlies. Det är tajt i halsen och glansigt på insidan så det sitter bra utan att glida bak och därmed trycker det inte över bogen så de får skav. Detta täcket har han dock växt ur, så han rumpa sticker ut. Så igår la jag ut detta täcket på Tradera. Allt eftersom han växer så blir det dags att uppdatera garderoben åt honom. Jobbigt men sant.

IMG_1635

Det mest överraskande täcket som faktiskt ligger bra är ett billigt täcke som jag köpte på Ullared för snart två år sen. Det är 200 grams foder och glansigt tyg på insidan. Inte supersnyggt men skavet har hållit sig borta. Söt är han i alla fall i det; lila med grå kant.

IMG_1962
Sedan sist men inte minst så passar faktiskt även Catagos tre-i-ett-täcke otroligt bra och ger inget skav. Detta täcke är ett skaltäcke med ett löst undertäcke som man kan fästa för att få ett tjockare vintertäcke. Detta täcke har Prinsen på sig idag men även senare i vinter tillsammans med undertäcket som man kan sätta i.

IMG_1763

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>