Intressanta tankar kring barfotaboots

Jag läste ett inlägg på en blogg där det var skrivet väldigt intressant om barfotaboots.

Jag själv och min pappa har blivit tvungna att börja använda barfotaboots, vare sig vi vill eller inte i stort sett. Dixie blev halt och hade problem med sin stråle och sina hovar. Så det blev kort och gott att ta av henne skorna för att låta hennes hovar bli så naturliga som möjligt. Att sko med ringsko eller dylikt var inget som vi tyckte lät som ett bra alternativ då det hämmar hoven ännu mer än vanliga skor. Så hon har nu gått barfota i snart 3 år och bytt vinkel på hovarna flera gånger. I början när hennes hovar inte var vana att gå utan skor så ömmade hon och var tvungen att ha barfotaboots om man skulle rida ut där det var lite ojämnt eller grus. Nu däremot så kan hon gå i stort sett överallt utan sina barfotaboots men däremot så har hon sina barfotaboots på sig i hagen och när vi rider ut när det är glashal is ute. Annars är det Bambi-på-hal-is.

Men i alla fall! Det som jag tyckte var så intressant med detta inlägg som också är det som jag tycker är viktigt med barfotaverkning är vinkeln, överrullningen och friheten som skapas. Vinkeln och överrullningen störs dock av barfotabootsen, vill de mena i inlägget. Och det kan jag hålla med om. Men det var också intressant det som skrevs som jämförelse; om man jämför om man själv går ut och springer med ett par nya skor och hur fötterna känns efter det. Jag tror att det kan vara likadant för hästarna och att det därför krävs en tillvänjningsperiod. Dixie har haft en lång och långsam tillvänjning och har inga som helst problem att gå med sina boots nu. Däremot känns det alltid bäst när hon får gå utan; alltså helt barfota. Hon går ju dock bara med bootsen när vi rider (ibland numer) eller när det är ishalka i hagen, så mestadels går hon utan sina boots och därmed får hon gå på den rätta vinkeln och överrullningen och hoven lämnas fri att röra sig som den vill i stegen.

IMG_4194Prinsens barfotahovar. De har dock aldrig mött ett par barfotaboots…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>