Morgonens fundering kring hö

Hö brukar ha en torrsubstans kring 84 %. Vårt hösilage har en torrsubstans på 81 % iår. Alltså nästan lika torrt som hö. Det intressanta kommer dock kring hur lagringen går till. Hö kräver förtorkning på fält i stor utsträckning och sedan även ytterligare torkning på skulle eller i annan lokal med fläkt. Ensilage däremot lagras genom att mjölksyrebakterier (som naturligt finns på gräs) producerar mjölksyra. Mjölksyran skapar en sur miljö genom att sänka pH-värdet och detta bidrar till att andra bakterier, mögel och jäst inte längre kan växa i grovfodret. Det finns inga direkta linjer för när det är hösilage eller ensilage men överstiger torrsubstansen 50 % brukar det ofta kallas hösilage. Alltså är våra rundbalar i hög grad hösilage. Men nu till det mest intressanta:

För att mjölksyrabakterier ska kunna producera mjölksyra krävs det vatten och därmed blir mjölksyrabakterierna begränsade ju torrare hösilaget är. Därmed lagras hösilage mer genom det tätslutande skiktet som finns runt balen. Är detta skikt skadat eller för tunt kan luft läcka in och det finns risk för mögel. En annan faktor som bidrar till mögeltillväxt är om hösilaget är väldigt torrt, alltså har hög torrsubstans. Även om grovfodret har förtorkats mer än 2-3 dagar på fält så finns det större risk för mögeltillväxt.

Källa: Cecilia Müller, SLU, 2013-08-12, Hästsverige

Vi har faktiskt problem med mögel i våra balar trots att hösilaget är väldigt torrt; har vi trott. Men i och med denna information kan det ju faktiskt vara så att våra balar är för torra och har för tunt lager med skyddande plast. Våra balar har trots allt 8 lager plast. Men däremot har jag reagerat på att våra balar är gula på det yttersta skiktet hösilage när vi har öppnat nya balar. Sen när man tagit bort det yttersta lagret är hösilaget grönt. Första känslan man får när vi öppnat en ny bal är att det är halm (för att det är så gult), men sen när man tagit lite så ser det ut som hö igen.

Undra om våra balar först förtorkats på fält för att sedan stå balade ute på fält länge (uppskattning i dagar; vet ej) innan de plastats in och att detta bidrar till att vi drabbats av mögelfläckar lite här och där i balarna. Någon där ute som vet hur lång tid det tar innan hö gulnar? Kan min teori, att vårt hösilage stått för länge på fält, stämma?

IMG_0205Hö/halmbal på Dub Parks Memorial Arena i Lubbock, Texas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>