Mycket att tänka på när man vill betäcka sitt sto

Vår andra (läs: pappas) häst, Dixie, har varit till och från hältor och problem i snart 2 år men nu verkar det som att hennes hovar börjar stabilisera sig. Och det är just hovarna som har varit boven i dramat hela tiden. Men hur som helst så har vi börjat fundera på att betäcka Dixie. Hon är 15 år nu och har haft ett föl tidigare. Det enda jag är orolig över är som nämnt tidigare; hennes hovar. Men som det ser ut nu så är det inga problem och hon ska även genomgå veterinärkontroll innan för att kunna resonera med veterinären om han/hon tror det kan vara ett bekymmer. Det tar tid för hovar att byta vinkel och kvalité men nu äntligen börjar hovarna se bra ut.

Något som jag tycker är viktigt är att man inte betäcker sitt sto bara för att man tycker om stoet. Man bör betäcka sitt sto för att man anser eller hästen har bevisat att den innehar egenskaper som är värda att föra vidare. I Dixies fall anser jag, och många tränare vi tränat för, att hon innehar fina kvalitéer som är värda att föra vidare. Men det finns även egenskaper hos henne som man skulle vilja dämpa. Vi har därför tittat runt på många olika typer av hingstar och funderat och resonerat om hur ett föl efter den hingsten och undan Dixie skulle kunna bli. Många kombinationer har vi kommit fram till inte alls skulle vara intressanta medan vi även hittat några kombinationer som skulle kunna vara alternativ.

Positiva egenskaper som Dixie innehar:

 1. Positiv inställning till arbete
 2. Vill alltid göra rätt (om än det ibland blir fel när hon gissar fel)
 3. Cow-sense till 1000! Hon vallar allt som kommer i hennes väg.
 4. Fantastiskt lydig (ridit LB dressyr på 68% och det var inte 68% för flashiga gångarter eftersom hon är en Quarter)
 5. Otroligt snäll i all hantering från marken
 6. Klok ute i skog och mark
 7. Talar hästarnas språk naturligt (hög i rang och tar sin plats tyst; hon behöver aldrig skrika eller slåss för sin plats)
 8. Älskar föl (nog för att detta egentligen inte är någon egenskap att avla för men med andra ord så skulle Dixie förmodligen inte ha något emot att få ett till föl)

Negativa egenskaper som Dixie innehar:

 1. Blir ibland för het och vill göra innan ryttaren bett om det (hör ihop med hennes positiva egenskaper (nr. 1 & 2))
 2. Blir ibland även för het när det kommer till kor så man får bromsa henne (detta är dock inte bara negativt eftersom hon har cow-sense så det räcker och blir över men det krävs mycket träning för att kunna göra ett bra jobb med henne)
 3. Har inte optimala hovar (men hade hovarna tagits hand om på rätt sätt från början så hade kanske dessa problem aldrig uppstått, nu ser hovarna bra ut som sagt så det behöver inte vara genetiskt)

PICT0807Dixie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>