Prinsen har fått prova på lite Horse Agility

Igår så ställde jag upp lite olika hinder i ridhuset så att vi kunde prova på lite mer horse agility. Jag blev väldigt inspirerad och peppad av klippet jag la upp tidigare här på bloggen så igår påbörjade vi lite träning. Jag valde att endast prova på ett par enstaka hinder eftersom att det är första gången vi gör det och för att jag var ensam och inte ville släpa på så mycket saker runt ridhuset. Men framför allt för att det inte skulle bli övermäktigt för Prinsen att ta in. Men Prinsen verkade hur som helst tycka att det var skoj!

De hinder som vi provade på var: bro, att göra en åttvolt runt två koner, gå under en presenning mellan två hinderstöd samt gå mellan och över två bommar. Det som jag blev mest imponerad över var att han utan tvivel gick under presenningen. Tidigare när vi gjort detta så har presenningen var upphöjd så den lägsta punkten på presenningen varit cirka 1-1,2 meter från marken medan jag idag satte den överst i hinderstöden så det endast var ca 1 dm till marken. Han tvekade inte många sekunder innan han sänkte huvudet och följde med mig under presenningen. Detta gjorde vi även i slutet utan grimskaft.

Att gå över en bom, stanna, och sen backa tillbaka var inga som helst problem. Det var inte heller några problem att gå mellan två bommar, stanna och backa ut. Prinsen brukar vanligtvis vara ganska klumpig på foten när det kommer till bommar. Men idag lyssnade han riktigt bra på mig och stannade när jag bad om det och gick fram när jag bad om det. Jag tror att vi två tillsammans måste ha något att fokusera på för att kunna synka; annars blir allt bara pannkaka eller något mittemellan. Så idag med några hinder att fokusera på så tycker jag att vi tog ett steg fram i vår kommunikation. Det blir väldigt tydligt när man har ett hinder framför sig att ta sig igenom om kommunikationen fungerar eller inte. Fungerar inte kommunikationen så får man jobba på det. För mig räcker det oftast att jag bara bestämmer mig så följer Prinsen på. Har jag rätt utstrålning/inställning så fungerar det mesta. Ibland när vi har åkt iväg med transporten eller liknande på saker som vi vanligtvis inte gör så brukar jag ha ett litet pepptalk med mig själv innan så jag utstrålar rätt energi till Prinsen; för då vet jag att allt går. Och tror jag att allt går; då går det mesta också. Prinsen är ett flockdjur och följer sin ledare, så det är bäst att vara en bra ledare så han vet att det bara är att följa med för att allt ska gå bra.

Sedan gick vi som sagt även över bro (som bestod av en EU-pall med brädor över). Den var han nog mest skeptisk mot. Eller skeptisk; han tyckte nog att det var onödigt att gå där när han kunde gå på sidan om! Men tillslut så gick han upp på den. Dock är den så liten så det är svårt att få honom att gå på den med alla fyra benen. Han lyckas nästan varje gång missa den med något ben… Suck. Han behöver bara ta ett steg på den så har han gått över den. Men i och med detta så tränade vi på att stanna på den med frambenen för att sedan ta små steg fram så han stod så långt fram som möjligt med frambenen. Dock följde inte bakbenen med upp på bron ändå trots att han stod längst fram. Så vårt nästa steg på bron är att få upp bakbenen med tänkte jag. Men för att det ska gå får vi nog träna lite till. Men det ska vi väl klara!

Det sista vi testade på var att göra en åttvolt runt två koner med mig i mitten där jag guidar honom runt konerna. Jag fick tänka till lite i början hur jag skulle få honom att gå runt mig i en åttvolt men efter ett varv åt fel håll så fattade även jag, haha. Men det gick i alla fall hyfsat bra med tanke på att vi aldrig gjort något sånt här tidigare. Men jag tror att det var väldigt nyttigt för oss båda två. Allt arbete från marken kommer vi att få igen i ridningen men även senare när vi ska börja lastträna.

Prinsen laddar inför horse agility och Otis (katten) inspekterar så att hindren är ok.

20140106-215628.jpgBro, åttvolt runt två koner, presenning, katt, hästrumpa.

20140106-215641.jpgPrinsen chillar lös innan vi satte igång. Han fick chansen att springa av sig innan; vilken han också tog.
Bommarna vi gick genom och över syns också där.

One thought on “Prinsen har fått prova på lite Horse Agility

  1. sv: ja men precis! Man läser/hör sällan om att någon tränar grunder från marken, lastträning, “nh” och bara klassiska övningar som måste sitta. Man kan bara läsa/höra om de som rider ordentliga träningspass. Ska bli kul att följa dig också, så får vi se om vi når målet samtidigt! :D

    Kul med agilityträning! Det borde jag ta upp igen faktiskt. Jag gjorde det ganska mycket förut men det har inte blivit av på ett tag. Haha så kul att vi gör så lika saker och tänker likadant! Du är helt klart min nya favoritbloggerska! :D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>