Nu var det länge sedan…

Tiden går och här ekar det tomt… Men tro inte att det inte händer något för det! Här är det fullt upp med jobb och hästar och sen en massa sånt där annat som man också ska hinna med. Tiden räcker helt enkelt inte riktigt till till allt roligt som man vill göra, som att t ex uppdatera bloggen mer frekvent.

Men hur som helst så går utvecklingen framåt med Prinsen. Vi tränar för Johanna varannan vecka och har hunnit med en pay and ride hemma på gården och en i Eslöv än så länge i höst. Vi har däremot inte så varierande resultat än så länge… Vi har 4 av 5 program ridit på 65,nånting % och det 5:e programmet låg vi på ynka 54 % eftersom Prinsen den dagen tyckte det var viktigare att gnägga och leta efter sina vänner… Men detta var i våras. Så nu senast hemma red vi två program på ca 65%, LB:2 och LB:3. Sedan red vi en LB:1 i Eslöv på 65%. Han har blivit så lugn och fin nu på senaste tiden och det händer hela tiden något. Vi har även bokat in en pay and ride i Ödåkra på söndag där vi ska rida en LB:1 igen. Mest bara för träning att komma till ett nytt ridhus.

Det är även roligt att Prinsen har kommit på att man får beröm när man slänger iväg i en mellantrav. Så detta gör han lite då och då när han vill visa sig duktig. Men det är alltid uppskattat om än det inte är så poppis från min sida att börja passet i full mellantrav… Jag tycker gärna att man får jogga igång i lite mindre gångarter, men detta är ibland överskattat enligt Prinsen. ;) Så jag får helt enkelt vara hård och bromsa i början av passet tills han värmt upp lite. Men även fast det går snabbt framåt nu på många håll så får man alltid lite motgångar. Senast förra veckan hade vi skilda meningar om vi skulle lägga volter i galopp eller inte… Om Prinsen får bestämma så kan man köra fullt ös runt hela ridhuset istället för att gå in på t ex en 20-meters volt… Men detta tragglade vi i tre dagar och när han väl gick med på att jag får styra in på en volt i galopp så har han sedan fått vila resten av veckan. Det kändes som att hans trots var för att han behövde lite vila, men bara för att han trotsar kan han inte få sin vilja igenom så när jag fick min vilja igenom fick han beröm genom vila och massage resten av veckan. Så jag hoppas att detta beteende nu är borta imorgon när vi ska ge oss på lite ridning igen.

IMG_5667
Jag och Prisen efter att ha ridit LB:1 i Eslöv. På väg att skritta ut från banan.

IMG_5669Jag vet inte vad man ska säga om min kära sambos fotoegenskaper… Jag frågade; Har du tagit några bilder nu? Svar: Ja!!! Verkligheten: Han hade tagit två bilder, en där jag är mitt i en rörelse och så denna… Prisen blundar och vad gör jag?… Haha :)

Ännu en uteritt

Det blev inte riktigt som planerat idag men ändå ett bra ridpass. Hade tänkt att vi skulle rida i ridhuset/ridplan och träna vidare på det vi tränade senast på dressyrträningen. Men vi gjorde helt enkelt så att vi tog övningarna ut i skogen istället. Jag hade kvällsfodringen idag så det blev ett sent ridpass vid 19-tiden och det var väldigt lugnt och skönt i skogen. Det var bara vi, två hästar till och en galen hjort som vi mötte.

Det vi främst övar på nu är att han ska vara framme för skänkeln. Han ska lyssna fram när jag lägger an skänkeln. Sen ska han även lyssna tillbaka, så det blir mycket tempoväxlingar. Gör detta både i trav och galopp. I galoppen går det inte att samla så mycket men han ska i alla fall gå i lite lugnare tempo och när jag lägger an skänkeln ska han fram och han får absolut inte sakta av när vi samlar. Och för att detta ska bli glasklart för lilla Prinsen så säger jag numer Alltid “hmm” när vi ska sakta av för att han inte ska behöva fundera ens om vi ska samla eller sakta av. Så säger jag ingenting ska han bara fortsätta i samma gångart. Och han börjar faktiskt förstå detta väldigt bra och sköter sig fint.

20150411-221807.jpg
Imorgon ska Prinsen få massage så då blir det bara lite skritt sedan tänkte jag att han skulle få vila en dag eller två då han gått i skogen tre dagar på raken nu och det är han inte riktigt van vid. Stigarna i skogen är relativt hårda och det är ju bra men jag vill inte att det blir för mycket för honom i och med att han är ung och i stort sett just börjat rida ut ordentligt.

Magi-huva

Prinsen har varit en dröm både igår och idag. Igår var det fullt ös i ridhuset samt hoppträning samtidigt som vi red och ändå skötte han sig. Har haft på honom den ljudisolerade huvan båda dagarna och då går han så snällt i sin egen värld. Joggar fortfarande bara igång honom efter vintervilan. Men det är lika roligt att rida hur som helst när han sköter sig och arbetar på framåt och har ett eget driv.

20150211-211456.jpg

Välförtjänt vila

Prinsen har nu vilat i en vecka och en vecka till ska han få vila. Sedan ska han lufsas igång igen. Han har verkligen utvecklats i höst, till det bättre. Så den här vilan är verkligen välförtjänt. Jag är så otroligt glad att han skötte sig så fint på träningstävlingen. Om man red över 57% fick man köpa sig en rosett så det var vi ju tvungna att göra. Det blev alltså Prinsens första rosett! Innan var jag orolig att vi inte ens skulle ta oss runt banan och om vi skulle göra det så var jag rädd att vi skulle få dålig kritik. Men se inget av det hände. Han var bara så duktig!

20141013-074752.jpg
Duktig plutt som till och med klarat av “rida-ut-själv-provet”.

Det går framåt

Idag fortsatte vi på gårdagens spår; enkelt jobb framåt – inga dumheter. Trav framåt var vad jag krävde och han gjorde det mkt bättre idag än vad han gjorde igår. Idag var det endast någon enstaka krumbukt i början. Och då ska tilläggas att vi red på eftermiddagen med massa hästar ute i hagarna bredvid ridplanen och det blåste även en massa. Men i och med att han var så duktig och svarade bra framåt i traven så galopperade vi även idag. Han har kommit in i en fas där han tycker det är roligt att falla över i galopp och det gör han även gärna när han tycker det är jobbigt i traven. Så idag var först fokus på att trava och när han gjorde det ok så fick han galoppera. Vi tränade även galopp på volt vilket gick över förväntan! Av någon anledning (för att jag har varit för mesig med han) så har han svårt för att sluta volten. Men nu sista tiden så har vi jobbat stenhårt på volter och det ger visst utdelning att jobba med sina problempunkter. Vi galopperade några varv åt varje håll och travade sedan av. Duktig pålle idag. Känns som att vi är redo för en ny uteritt imorgon. Det är helt otroligt vad jag har saknat att rida ut. Men nu äntligen kan vi göra det! Det är harmoni för själen att få rida ut.

20140824-022421.jpg

Prinsen efter dagens ridpass när vi skrittade av.

Prinsen är inte riktigt som andra hästar

Igår hade Prinsen sitt “examensprov” för i år. Vårt mål var att åka till ett nytt ställe för att rida. Vi har varit iväg två gånger tidigare i år och ridit hos Jenny. Men nu tänkte vi utvidga våra vyer och åka till något nytt ställe för att se hur han reagerar.

Han var superduktig till en början. Gick på transporten hemma lätt som en plätt, lastades av väl framme, hästar som gnäggade runt omkring men han var rätt oberörd, sadlade. Red i alla gångarter i ridhuset, vilket han gjorde bra. Det stod mkt hinder, skottkärror, grepar mm. framme, men han skötte sig väldigt bra bland alla saker. Jag börjar tro att finns hopp för honom.

Allt gick bra tills vi skulle hem… Han var lugn och fin när jag tog av alla grejer och satte på transportskydden. Sedan skulle vi lasta… Han går upp med frambenen på rampen, sen stod han där. Han varken gick fram eller bak… Han bara stod där. Och såg allmänt trött ut i blicken. Psykiskt utmattad häst? Han slog av helt… Vi testade allt; dra/hålla, muta, trycka, smacka, longera, backa och gå fram… Men nej, inget fungerade… Tillslut, efter typ en timme fick vi ringa in det tunga artilleriet, Jenny, som kom som en räddande ängel! Så tillslut fick vi ta oss hem… Trötta och törstiga. Fick muta Malin med lite dricka och glass på macken så var vi alla glada igen:)

Det blir inte alltid som man tänkt sig när man åker iväg med dessa underbara djur. Men det hade ju kunnat vara värre.

20140518-125539.jpg
Såhär trött var han dagen efter vi hade varit iväg sist. Undra hur trött han är idag då egentligen. Lilla Plutte. Men en god egenskap som han har är i alla fall hans aura som gör det omöjligt att bli sur på honom. Malin intygar det även, haha. Hur jobbig han än var igår så gick det inte att bli sur. :)

Träning ger färdighet

Under påskhelgen så red jag Prinsen ute på ridplanen och pappa fotade lite. Han börjar fungera rätt bra mellan hand och skänkel nu om än han går emot skänkeln lite ibland. Men det känns som att det är först nu som Prinsen börjar förstå principen nog för att jag ska kunna ställa lite högre krav på hur han ska gå. Tidigare har vi ridit mycket efter grunderna; gå fram för skänkeln, stanna för säte och tyglar samt svänga med skänkel, vikt och tyglar. Nu har jag dock börjat ställa högre krav på att han ska forma sig runt skänkeln och vi har även börjat lägga in lite korta sidvärtsrörelser.

20140424-194453.jpg

20140424-194503.jpg

20140424-194557.jpg

20140424-194525.jpg

20140424-194536.jpg

Miljöträning

Prinsen har äntligen varit iväg på lite miljöträning. Han var otroligt duktig och överraskade som vanligt. Att han beter sig bra börjar nu mer vara vanligt beteende än ovanligt. Så ingen är gladare än jag. Äntligen känns det som att allt arbete jag har lagt ner verkar ge utdelning.

Hur som helst så började dagen med att jag gjorde iordning honom och satte på hans transportskydd. Transportskydden är över ett år gamla men han har aldrig använt de. Han tyckte i alla fall att det var döläskigt att ha transportskydd på bakbenen till en början. Men det gick över rätt snabbt. Sen gick vi ut och lastade. Detta behöver vi helt klart träna mer på, men han skötte sig bra. Han gick in i transporten efter bara en liten stund.

Väl framme så lastade vi av och sadlade. Benlindor hade han sen innan och tränsade gjorde jag i transporten innan jag lastade ut. Lite svårt hade han att stå still, men ändå inte så farligt var det. Han höll sig i skinnet, så det tog bara nån minut att sadla. Sedan gick vi till ridplanen och skrittade fram, ledandes. När vi skrittat ett tag så satte jag på longerlinan och longerade honom på både halvorna av ridplanen, i både varven och i både trav och galopp. Han verkade inte alls uppjagad utan travade lugnt runt och ville knappt fatta galopp. När han verkade så lugn så hoppade jag upp. Travade bara några varv sedan fick det räcka eftersom han var så duktig!

När vi sedan skulle lasta och åka hem, så ville han inte alls in i transporten. Detta var första gången någonsin som han åker iväg på träning. Så det här med att åka transport två gånger på en och samma dag tyckte han var konstigt. Vi tjorvade på lite fram och tillbaka med lastningen. Sedan när han ännu en gång ställt sig på rampen till transporten så såg han helt död ut i blicken; det fanns liksom ingen Prins kvar där inne. Så jag bad pappa att trycka lite på hans rumpa och mycket väl så gick Prinsen in i transporten till slut efter lite knuffande. Knasiga häst. Vilken häst trycker man in i transporten? Det går att konstatera än en gång att Prinsen inte riktigt är som andra hästar! Men han är rätt go’. Jag tror han var helt slut psykiskt och inte visste vad som förväntades av honom eller vad han skulle göra. Han fick i alla fall en god natts sömn och vila dagen därpå för att smälta miljöträningen dagen före.

Prinsen och pappaPrinsen och pappa när jag väl fått på sadeln efter lite om och men.