Vad vi önskar hos den hingst vi ska betäcka med (om vi ska betäcka)

I och med att stoet har vissa kvalitéer och svagheter så vill vi att hingsten skall möta och väga upp dessa för den optimala kombinationen. Vår häst, Dixie, är rätt het av sig och vill gärna göra allt nu och gärna rätt. Men eftersom att hon vill göra allt nu så blir det även ibland fel när hon försöker gissa vad man vill att hon ska göra. Så det vi mest har kommit fram till i vårt fall är att vi inte vill betäcka med någon prestationshingst inom reining eller cutting. Dessa heta individer (positivt om du önskar en häst att tävla och prestera med) i kombination med Dixie skulle kunna bli en dödligt het avkomma. Tanken är att vi ska behålla fölet och att pappa i framtiden skall ta över den. Vi väljer därför hingst utifrån våra egna mål och önskningar. Vi skiter alltså fullständigt i vilka hingstar som är populära eller säljer bra. Vi vill ha ett föl som kan utvecklas till att bli en bra familjehäst som man kan ha kul med; ingen tävlingshäst (i första hand). Vi har funderat mycket över möjliga kombinationer fram och tillbaka. Men vi tror att vi snart har bestämt oss för en hingst.

De kvalitéer vi önskar hos eventuell hingst:

  1. Bra psyke, gärna lugn och klok
  2. Bra hovar, gärna stora och mörka
  3. Bra exteriör, gärna väga upp Dixies “svagheter”*
  4. Cow-sense
  5. Att hingsten är högre än 155 cm är ett plus

* Med “svagheter” så menar jag egentligen inte svagheter, utan bara det som man hade kunnat önska mer eller mindre hos Dixie. Dixie har till exempel en fantastisk bakdel; därmed krävs inte det av hingsten. Dixie har däremot inte någon överdriven hals att tala om så det skulle inte vara mig emot med en hingst med bra hals och nacke.

DSC00394Jag och Dixie på dressyrtävling i Luleå – 2010

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>