Under igångsättning

Senaste veckan har jag promenerat med Prinsen för att mjukt börja sätta igång honom. Han har samlat på sig så mycket energi att han knappt vet var han ska ta vägen. Han är otroligt enerverande när man promenerar med honom eftersom han hela tiden måste hitta på något; finns det ingen häst han kan reagera på och hoppa iväg från eller efter så ska han nafsas och bitas i jacka och grimskaft… Detta är inte uppskattat men det är bara att gilla läget och fortsätta kämpa.

Utifrån hans beteende vid våra promenader så trodde jag han skulle vara spritt språngande galen i lördags när jag tänkte att vi skulle tömköra för att kunna lägga in lite trav utan att riskera mitt liv. Eller, hmm…jag var rädd för mitt liv ändå! Så jag tog ridhjälmen på och gick iväg till ridhuset med honom. Vi var ensamma där och promenerade fram. Sedan när jag skulle släppa ut honom på tömmen var jag mer än misstänksam på att han skulle rusa iväg i räsergalopp och dra bockserie efter bockserie. Men icke! Han gick snällt ut på tömmen och lyssnade på minsta lilla vink. Har nog sällan haft sån kontakt vid tömkörning tidigare. Han lyssnade fram och han lyssnade tillbaka. Vi gick på volt, längs spåret och gjorde åttvolter; helt bekymmersfritt. Fantastiska häst.

Det här vill jag lägga på minnet (mitt minne) för att kanske även nästa gång få en sådan fantastiskt känsla:
1. Håll lagom tryck framåt så att inte tömmarna glappar för mycket och därmed ger honom chans att smita in eller ut från volten.
2. Ha inte för långa tömmar, utan gå hellre på en liten volt innanför hans volt för att kunna hålla jämnt tryck i båda tömmarna.
3. Ge honom fullt fokus under hela tömkörningen.
4. Glöm inte spöet (och leta rätt på ditt eget!)

Det bör understrykas här att detta endast är mina egna reflektioner kring vår tömkörning. Jag har aldrig tagit en endaste lektion i tömkörning (utom möjligtvis om vi gjorde det på ridskolan för typ hundra år sen) så allt är självlärt och kanske inte “by the book”. Men vi kämpar på och båda verkar tycka det är roligt.

Over and out.

20150119-075104.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>