Pole bending

I western ridning finns det i regel tre olika typer av klasser som man kan delta i; ko-klasser, ridklasser och tidsklasser. Två tidsklasser som finns är barrel race och pole bending. Barrel race lämpar sig bäst för hästar som vänder på en femöring och är supersnabba på att accelerera; typ quarter horses. Min ponny, Tanja, var dock liten och sprang därmed inte lika snabbt som hästar med längre kropp och ben. Men Tanja var däremot smidig som en katt! Därför lämpade sig pole bending bättre för hennes del. Tror vi hann rida tre tävlingar med pole bending och vi var top tre varje gång. Hon var verkligen fenomenal för att vara så liten.

Dock även för att hon var så liten så hade vi en kanske lite egen taktik när vi red. Vi startade alltid på kortsidan innan vi gick över tidslinjen för att vi skulle vara uppe i full fart när vi passerade tidslinjen. Sedan red vi en båge längs långsidan för att kunna spara lite fart runt första pinnen. Så att vi inte behövde bromsa in när vi gick in runt första pinnen med andra ord. Mellan pinnarna däremot så var det inga större problem, det var där hon sparade tid, smidig som en katt, hann med flera galoppsprång och bytte mellan varje pinne. Sedan när vi ridit runt alla pinnar var det bara full fräs tillbaka mot tidslinjen, i ungefär samma båge som från starten för att inte behöva bromsa in för att vända runt den sista pinnen.

PolebendingMen vår taktik måste ha varit optimal för Tanja i alla fall eftersom att vi lyckades placera oss topp tre varje gång. Egentligen borde inte en så pass liten häst med korta ben ha något att säga till om mot quarter horses och andra snabba hästar. Och det var inte så att motståndet var dåligt heller; vi red på kring 25 sekunder om jag inte minns fel (jag får kolla på mina rosetter hemma i Piteå nästa gång jag kommer hem).

Pole bendingVi red två gånger på High Chaparral (tvåa och trea) och ett SM (SM-brons). Tanja tyckte i alla fall att detta var dökul. Det var alltid hög musik och alla på läktaren klappade, stampade, tjoade och hejade fram ekipagen; en riktigt härlig stämning med andra ord. Tanja som var en liten bockare hann dock aldrig bocka eftersom det var full fräs hela vägen och sen fullt fokus mellan pinnarna. Lilla gulleponnyn!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>